Ciąża to wyjątkowy czas, w którym kobiety muszą dbać o swój organizm ze szczególną troską. Zapotrzebowanie na składniki mineralne jest o wiele większe i dotyczy zarówno matki, jak i dziecka. Jaką wodę wybrać, aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki mineralne?
„Woda nie tylko gasi pragnienie, ale jest również ważnym czynnikiem przysparzającym wielu potrzebnych składników odżywczych utrzymujących prawidłową gospodarkę elektrolityczną. Dlatego wybierając wodę do picia trzeba zwracać uwagę na jej skład mineralny, bo to warunkuje zdrowotne oddziaływanie jej na organizm.” – prof. dr hab. n. med. Światosław Ziemlański z Instytutu Żywności i Żywienia
Wody mineralne, w zależności od rodzaju produktu, mogą zawierać bardzo dużą ilość składników mineralnych. Istotnym jest, aby dostarczyć ich odpowiednią ilość, co najczęściej możliwe jest dzięki piciu dużej ilości wody.
Cztery podstawowe składniki, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, to magnez, wapń, sód i jod. W dalszej kolejności potrzebne są również: cynk, żelazo, fluor, miedź, fosfor, potas oraz selen. Te jednak nie pojawiają się w składzie wód pitnych.

Magnez bierze udział w połowie biochemicznych procesów, jakie przebiegają w naszym organizmie. Jeśli go brakuje, funkcje, które wymagają jego obecności, są upośledzone. Stąd doznajemy chociażby skurczy mięśni. W przypadku kobiet ciężarnych skurcze są o tyle ryzykowne, że mogą - jeśli dotkną mięśni macicy - doprowadzić nawet do poronienia.
Magnez jest istotny również z perspektywy rozwoju dziecka - bardzo aktywnie uczestniczy w budowie kory mózgowej. Niedobór magnezu może powodować ułomności umysłu w przyszłości.
Zdaniem naukowców odpowiednia suplementacja magnezem obu rodziców dziecka przekłada się na odpowiedni apetyt dziecka i właściwy sen.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi przeciętnie 300 mg, u kobiet w ciąży zwiększa się ono o co najmniej połowę, a więc wynosi 450 mg. Warto więc, aby kobiety piły wodę zawierającą jak największe ilości magnezu - z wodą nie można go przedawkować, a jego wchłanianie jest o wiele szybsze i szersze.

Wapń jest szczególnie potrzebny do budowy powstającego organizmu - dziecka. Przede wszystkim jest to podstawowy budulec układu kostnego, ale jest również składnikiem uczestniczącym w przekazywaniu impulsów bioelektrycznych w procesie budowy całego organizmu dziecka. Niedobór może w przyszłości skutkować osteoporozą lub krzywicą. Niedobór wapnia jest również nieprzychylny dla organizmu matki - na jego skutek pojawia się próchnica. Ponadto wapń jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi, działa przeciwobrzękowo, przeciwalergicznie oraz przeciwzapalnie.
Przeciętne zapotrzebowanie organizmu na wapń wynosi od 600 do 1200 mg na dobę, ale w czasie ciąży wzrasta aż do 2000 mg. Przyswajalność wapnia z wody jest bardzo duża, okazuje się bardzo istotna, zwłaszcza gdy kobiety nie mogą lub nie chcą pić mleka.

Równie ważny dla naszego organizmu jest sód, nierzadko niewłaściwie przedstawiany jako szkodliwy dla zdrowia. W rzeczywistości jednak sód jest niezmiernie ważnym i potrzebnym składnikiem elektrolitów w naszych komórkach. Odpowiada między innymi za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej.
Czym objawia się brak odpowiedniego poziomu sodu? Przede wszystkim odczuwamy osłabienie, brak sodu powoduje niewydolność organizmu. Należy jednak pamiętać, że sód jest dość trudnym składnikiem mineralnym - nie możemy go spożywać ani za dużo, ani za mało.
Sód zawarty jest w soli, nierzadko kobiety w ciąży znacznie ograniczają jej spożycie, wskutek czego odczuwają osłabienie. Najsilniej odczuwalne jest to w czasie upałów, podczas których w szczególności warto sięgać po wodę zawierającą sód.

Niebagatelną rolę w rozwoju płodu odgrywa również jod. Bierze on udział w produkcji hormonów tarczycy, a te z kolei regulują metabolizm, pracę układu nerwowego i mięśniowego, krążenie krwi, a nade wszystko wzrost i dojrzewanie młodego pokolenia.
Zapotrzebowanie na jod dla dorosłego człowieka wynosi około 150 mikrogramów na dobę, u kobiet w ciąży zapotrzebowanie to wzrasta do 180 mikrogramów, u matek karmiących zaś - do 200 mikrogramów. Zbyt małe spożycie jodu pociąga za sobą bardzo poważne konsekwencje objawiające się niedoczynnością tarczycy i powstawaniem woli endemicznych, zaburzeniami rozrodczości, opóźnieniem rozwoju psychofizycznego i zwiększoną śmiertelnością dzieci. Dlatego chociaż zapotrzebowanie organizmu na jod jest tak niewielkie nie wolno lekceważyć tego problemu, na co szczególnie uczulone powinny być przyszłe matki i te wychowujące już swoje dzieci.
„Zdrowie i życie każdego człowieka w dużej mierze zależy od jakości i rodzaju wody, jaką na co dzień pije.”
– prof. Julian Aleksandrowicz
„(…) woda tak jak pożywienie powinna dostarczać nam cennych składników odżywczych. Powinniśmy wycisnąć z niej, co się da, przede wszystkim wapń, magnez i jod. Badania amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały, czyli wodę mineralną, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych pierwiastków w organizmie.”
– prof. dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Akademii Medycznej w Warszawie