Sól należy spożywać w bezpiecznej normie – od 3 do 5 gram chlorku sodu. Dzięki takiemu dawkowaniu mamy szansę na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Jeśli zaś chodzi o cukry – ich nadmierne spożywanie doprowadza do wzrostu ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Cukier zdecydowanie bardziej wpływa na stan ciśnienia krwi, aniżeli sól. Zastanawiacie się z czego zrezygnować w pierwszej kolejności? Wybierzcie cukier, a później prędko normalizujcie spożycie soli!
Należy także pamiętać, że cukier – pod wieloma postaciami – ukryty jest w bardzo dużej ilości produktów spożywczych! Biorąc pod uwagę zalecane dzienne spożycie – mniej niż 9 łyżeczek dla mężczyzn, mniej niż 5 łyżeczek dla kobiet oraz mniej niż 3 łyżeczki dla dzieci – nie powinniśmy spożywać cukru w prostej formie, ponieważ normy te spożywamy w innych produktach. Pułapką jest to, że cukier jest składnikiem produktów, które na pozór nie są słodkie – na przykład ketchup. Pułapki związane są także ze spożywaniem soli – to nie tylko przyprawa, ale i najtańszy środek konserwujący, którego producenci używają do masy produktów spożywczych, jak chociażby wędliny, sery, dania mrożone i instant.
Pierwszy krok do ograniczenia soli i cukru to uświadomienie sobie, ile w rzeczywistości dziennie go spożywamy. Kolejnym krokiem jest stopniowa redukcja – zarówno soli, jak i cukru. Herbatę za każdym razem osłódź nieco mniej, a do zupy dosyp mniej soli – wystarczy o jedną szczyptę. Z czasem nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do mniej słonych potraw, a stopniowa redukcja pozwala na swobodne przejście przez proces ograniczania przypraw – unikamy sytuacji, w której odstawiamy je natychmiast, przez co nic nam nie smakuje.
Istotne jest, żeby w procesie redukowania soli i cukru samodzielnie przygotowywać potrawy. Przyczyna jest jedna i już wspominaliśmy o niej wcześniej – gotowe dania zawierają bardzo dużo soli i cukru.
Szukajmy zdrowszych odpowiedników najpopularniejszych białych przypraw jeśli nie jesteśmy w stanie w pełni z nich zrezygnować. Zwykłą sól zastąpić możemy solą morską, natomiast u osób z nadciśnieniem należy skonsultować taką zmianę z lekarzem. Cukier zaś możemy zastąpić pysznym, naturalnym miodem.