W Zdrowej Dyszce dużo miejsca poświęca się warzywom i owocom – nie bez powodu! To bardzo dobroczynne dla naszych organizmów produkty, które wpływają na kondycję zdrowotną oraz dobre samopoczucie. Rekomendowane jest spożywanie pięciu porcji świeżych owoców i warzyw dziennie – pięć porcji przy pięciu posiłkach, to przecież bardzo proste!:)

Dlaczego warzywa i owoce są aż tak istotne? Ponieważ zawierają w sobie wiele witamin i składników odżywczych, bez których nie funkcjonujemy prawidłowo.

Wapń – budulec kości i zębów znajdziemy w natce pietruszki, szczypiorku i warzywach strączkowych.

Magnez – wspierający nasz układ nerwowy znajduje się w pestkach dyni, białej fasoli oraz bananach.

Selen – wspierający kondycję naszych włosów i paznokci, a także układu odpornościowego znajdziemy w czosnku, kukurydzy i awokado.

Cynk – zapewniający metabolizm kwasów i węglowodanów znajduje się chociażby w orzechach, pestkach dyni czy fasoli.

Fosfor – gwarant mocnych i zdrowych kości czeka na nas w cebuli, burakach, rzodkiewce i pomidorach.

Witamina A – dostarczycie jej do organizmu dzięki spożywaniu sałaty, szpinaku, dyni, marchwi, mandarynek oraz brzoskwiń.

Witamina C – zjadamy ją razem z kiwi, truskawkami, brukselką, kapustą, malinami, jeżynami, jabłkami, pomidorami i większością cytrusów.

Jakie są podstawowe korzyści płynące z regularnego jedzenia warzyw i owoców?

Przede wszystkim dostarczamy witaminy i minerały w naturalnej formie – nie musimy sięgać po suplementy diety jeśli w naszym jadłospisie obecne są warzywa i owoce. Dzięki spożywaniu tych produktów poprawiamy układ odpornościowy naszego organizmu, a także wspierają i regulują pracę układu pokarmowego oraz wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie owoców i warzyw może uchronić nas przed miażdzycą, a zawarte w nich przeciwutleniacze – przed chorobami nowotworowymi. Dzięki tym produktom oczyszczamy nasze organizmy z toksyn i zapobiegamy zakwaszaniu organizmu. Dodatkowo dzięki regularnemu spożywaniu warzyw oraz owoców wspieramy naszą urodę i dbamy o naszą sywetkę. Przede wszystkim zastępujemy słodycze jedzeniem owoców, dzięki czemu nie obciążamy organizmu dodatkowymi kaloriami, a jednocześnie dostarczamy wartości odżywczych. Na drodze dbałości o sylwetkę staje również zawarty w warzywach błonnik i zawarta w tych produktach woda – nawet jeśli masz kłopoty z jej regularnym piciem, dostarczasz ją w warzywach oraz owocach. Witaminy i minerały, które dostarczamy dzięki owocom i warzywom, pozytywnie wpłyną na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Z kolei zawarte w nich przeciwutleniacze będą hamować procesy starzenia.

Czy możemy niewłaściwie podchodzić do spożywania warzyw i owoców? Oto najczęściej popełniane przez nas błędy:

– traktujemy je jako dodatek do jedzenia, a nie jako pierwszy składnik Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej,
– warzywa i owoce zastępujemy samymi owocami, a robimy to, ponieważ są po prostu smaczniejsze, ale to warzywa powinny zajmować większą część naszego dziennego talerza,
– kupujemy na zapas, a zwiędnięte warzywa i owoce dają nam mniej wartości odżywczych i smakują o wiele gorzej, niż te świeże,
– poza sezonem jemy ich mniej – ponieważ zakładamy, że jemy je tylko na surowo; przygotuj zupę krem, ugotuj je na parze – spraw, żeby znalazło się dla nich sporo miejsca również jesienią i zimą,
– zabieramy z nich wiele wartości odżywczych – obieramy je za skóry, odrzucamy łodyżki – wyrzucamy jedne z cenniejszych części,
– nie jemy kiszonek,
– spożywamy owoce kandyzowane i te zamknięte w syropach – to idealne źródło cukrów i kalorii.