– Wapń – budulec kości i zębów znajdziemy w natce pietruszki, szczypiorku i warzywach strączkowych.
– Magnez – wspierający nasz układ nerwowy znajduje się w pestkach dyni, białej fasoli oraz bananach.
– Selen – wspierający kondycję naszych włosów i paznokci, a także układu odpornościowego znajdziemy w czosnku, kukurydzy i awokado.
– Cynk – zapewniający metabolizm kwasów i węglowodanów znajduje się chociażby w orzechach, pestkach dyni czy fasoli.
– Fosfor – gwarant mocnych i zdrowych kości czeka na nas w cebuli, burakach, rzodkiewce i pomidorach.
– Witamina A – dostarczycie jej do organizmu dzięki spożywaniu sałaty, szpinaku, dyni, marchwi, mandarynek oraz brzoskwiń.
– Witamina C – zjadamy ją razem z kiwi, truskawkami, brukselką, kapustą, malinami, jeżynami, jabłkami, pomidorami i większością cytrusów.