Zaniechanie jedzenia śniadań każdego dnia rano niesie za sobą konsekwencje dla naszego zdrowia. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że bez śniadania brakuje nam energii na kolejne godziny dnia. Możemy odczuwać senność, zmęczenie oraz mieć problemy z koncentracją.
Pomijanie śniadań przez dłuższy czas może spowodować u nas większą podatność na stres, wywołać wahania nastrojów, a także problemy z odpornością, co z kolei przekłada się na zwiększoną podatność na infekcje.
Rezygnacja z jedzenia śniadań przyczynia się do zwiększenia narażenia na ryzyko wystąpienia u nas chorób takich jak nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu oraz cukrzyca.
Jeśli powodem, dla którego nie jesz śniadań lub planujesz wykluczyć je z codziennej diety, jest chęć zrzucenia kilku kilogramów – przestrzegamy – nie tędy droga! Rezygnacja ze śniadań wzbudzi w nas wzmożony apetyt w kolejnych częściach dnia, przez co sięgać będziesz po niezdrowe przekąski, które wywołają efekt odwrotny od założonego.
Co powinno znaleźć się na śniadaniowym talerzu?
Przy przygotowywaniu śniadania zdecydowanie warto postawić na produkty pełnoziarniste, do których zaliczamy pieczywo, otręby, musli oraz płatki zbożowe. Tego typu produkty zawierają błonnik pokarmowy, który sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy czas, a także złożone węglowodany, które stopniowo dostarczają do naszego organizmu energię.
Warto także, aby talerz z naszym śniadaniem zawierał produkty mleczne, białkowe, które wzmacniają nasze kości. Należy także uwzględnić w śniadaniowym jadłospisie warzywa i owoce – najlepiej w dość dużej ilości. Cukier zawarty w owocach da nam zdrową energię na cały dzień, a witaminy z owoców i warzyw wesprą codzienne funkcjonowanie.
Do produktów, po które warto sięgnąć podczas śniadania, zaliczyć należy także orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one działanie przeciwzapalne, przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, wyregulowania ciśnienia krwi oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.