Przede wszystkim u podstaw zbilansowanej diety leży idealny dzień jedzeniowy, który składa się z pięciu posiłków dziennie, do których należy zaliczyć śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Znaczną rolę odgrywa tutaj także regularny odstęp czasowy między spożywanymi posiłkami. Jeśli nie udaje nam się zjadać pięciu posiłków dziennie, należy pamiętać, że muszą to być minimum trzy.
Jedzeniowe must have w zbilansowanej diecie to przede wszystkim produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Produkty zbożowe to źródło złożonych węglowodanów, które zapewniają organizmowi energię. Dodatkowo zawierają w sobie białko, witaminy, minerały oraz błonnik. Owoce i warzywa powinny nam towarzyszyć praktycznie przy każdym z posiłków. Są niskokaloryczne i zapobiegają wielu chorobom dzięki ich właściwościom przeciwutleniającym.
Zbilansowana dieta zakłada komponowanie posiłków na następujących zasadach:
a) od 45 do 65% energii czerpiemy z węglowodanów, ale pamiętajmy, że źródłem nie są cukry proste, których powinniśmy unikać,
b) od 20 do 35% energii czerpiemy z tłuszczów, jednak należy przy dobieraniu konkretnej liczby wziąć pod uwagę wiek, tryb życia i inne uwarunkowania organizmu,
c) od 10 do 20% energii naszego organizmu to białko.
W zbilansowanej diecie powinniśmy pamiętać także o napojach – warto zrezygnować z napoi słodzonych, alkoholu, a także ograniczyć nadmierne spożywanie kawy. Nie bagatelizujemy potrzeby regularnego nawadniania organizmu – sięgajmy po wodę